Annonce

Interview
17. november 2016 - 12:50

Aktivister insisterer på fest, ballade og kamp mod systemet: Derfor anmelder vi ikke vores demoer

»Hvis du spørger om lov til et oprør, er det ikke et oprør. Og vi har brug for et oprør – at folk bliver mere frække, mere kreative og i direkte kamp mod systemet. Hvis det var lovligt at ændre verden, havde vi ændret den for længst.« Aktivisterne i Party Rebels vil bringe feste og ballade »tilbage« i politiske manifestationer. 

'Party Rebels' vil overtage arven fra venstreradikale »festcrews« som Antifascist Cultureclub og PET - Politisk Engagerede Terrorister - og agere samlingspunkt for den udenomparlamentariske venstrefløj, når der skal festes og demonstreres - og ikke mindst begge ting på samme tid.

Centralt for gruppen er, at demonstrationer ikke skal anmeldes.

Party Rebels har indtil videre afholdt to uanmeldte demonstrationer. Til den ene dukkede politiet op, og det kom til råben og skubben, da demonstranterne ikke fik lov til at gå den rute, de ønskede. 

Besøg Party Rebels på Facebook her

- Vi ville gerne forbi Axel Towers og vise vores solidaritet med de tømrere, der strejkede på det tidspunkt. Men vi blev bedt om at gå ad Gothersgade, som ligger langt væk derfra. Vi var ikke imod en dialog, men det var for voldsom en overskridelse af vores demonstrationsret, til vi kunne acceptere det og bevare vores integritet som demonstranter. Så vi valgte at gøre det alligevel, og det førte til en masse skubben, råben og spændt stemning, indtil de gav op og gav os lov til at gå den rute, vi ønskede, fortæller Erik Storrud, aktivist i Party Rebels. 

Læs hele Erik Storruds beretning fra demonstrationen her

Men hvad er det konstruktive i at opsøge en konflikt, når man ikke anmelder en demonstration eller gør det, politiet siger?

- Hvis du spørger om lov til et oprør, er det ikke et oprør. Og vi har brug for et oprør – at folk bliver mere frække, mere kreative og i direkte kamp mod systemet. Hvis det var lovligt at ændre verden, havde vi ændret den for længst.

Friske på oprør

Hvordan kan lidt fest og ballade ændre verden?

- Vi har brug for en ungdom, der ikke spørger om lov til at kræve deres ret. Der er politikere, som konstant ignorerer ungdommen. Og skal vi have en chance for at blive hørt, skal der ske noget andet. Det starter vi med nu.

Hvad får dig til at tro, at I kan tiltrække både nye og gamle kræfter, der er klar på det?

- Vi tror, at mange er friske på oprør, f.eks. i forbindelse med kontanthjælps- og fattigdomskampe. Og vi ved, hvordan det skal gøres, og vi kan sørge for, at folk får lidt ekstra penge og muligheder for at møde hinanden til vores arrangementer.

Fester skal overskride grænser

Næste arrangement er fredag den 19. november i Ungdomshuset i Nordvest, Balladebal, der finder sted i samarbejde med Bødebanken, Klimakollektivet, Firefund, Bikes Breaking Borders og Østerbro Antiracister, som så får del i overskuddet fra festen, forklarer Erik Storrud.

- Udover at fester er en vigtig indtægtskilde for den udenomparlamentariske venstrefløj, har det også været en vigtig del af vores kultur at have fester, der overskrider grænserne for, hvad man kan og må i samfundet. Gadefester og piratfester osv. Det har givet en fantastisk kreativ energi, som vi prøver at få tilbage, siger han.

- Vi spørger ikke om lov, tager ikke afstand fra ballade og finder os ikke i noget. Den sjoveste fest er den, der ikke spørges om lov til.

Hvorfor?

- Den gode energi kommer af at overskride samfundets grænser for, hvad man kan tillade sig. Det kan fester, siger Erik Storrud med henvisning til Distortion-festerne, som de så ud for år tilbage.

- Distortion kommer fra en tradition, hvor man ikke spurgte om lov og ikke involverede myndighederne. Det princip er man så fuldstændig gået på kompromis med, hvor det er blevet et promoveringsprojekt for kommunen. Det er kultur oppefra.

»Sjovere end Distortion«

Hvordan rækker man ud efter Distortion-segmentet?

- Der er lang tid til Distortion, men vi er klar på at lave en markering til den tid. Men vi skal ikke lave en konkurrerende fest, men bare lave en sjovere fest. Og de vil se, at det, vi laver, er sjovere. 

Hvornår begynder I så at få støtte af kommunen og reklamerer for Uber?

- Jeg tror, at vi først skal begynde at anmelde vores demonstrationer. Og det kommer ikke til at ske.

- Det er ikke fordi, vi er imod alt og ikke vil i dialog med samfundet. Men vi prioriterer stemmen fra bunden. Både den kultur og den politik, vi står for, kommer fra neden. Det kunne den københavnske, venstreorienterede undergrundskultur før. Og det vil vi give den mulighed for at gøre igen. 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce