Annonce

30. maj 2012 - 14:14

Ødelæggelsen af udviklingsprojekter i Palæstina

EU og danske udviklingsprojekter i de besatte palæstinensiske områder til en værdi af mindst 370 mio. kroner er ifølge en ny opgørelse blevet ødelagt af den israelske hær - og ikke mindst danske objekter har stået for skud.

Dagbladet Information har sidste tirsdag beskæftiget sig med ødelæggelserne. Det er ubegribeligt, at EU og Danmark ikke for længe siden har slået alarm.

Hærværket har ramt palæstinenserne meget hårdt. Det handler om støtteprojekter i Gaza og på Vestbredden, især skolebyggeri, hospitaler, vandrensningsanlæg, brønde, landbrugsprojekter og en påbegyndt lufthavn i Rafeh, som skulle bringe palæstinenserne ud af isolationen.

Det ser ud til, at Israel vil gøre det palæstinensiske område permanent afhængigt af nødhjælp, men det må Danmark og EU ikke tillade. Man skulle i stedet iværksætte sanktioner mod Israel for dets umenneskelige handlinger mod et lidende folk.

Også beduiner i Negev-ørknen er ramt af de israelske ødelæggelser, specielt brønde og klinikker. Uden hjælpeprojekter kan beduiner ikke overleve i disse områder, hvor Israel har bygget atomprojekter og kemiske fabrikker. Man har længe hørt, at Israel planlægger at fordrive beduiner fra Negev-ørkenen, for at bosætter kan oprette landbrugslandsbyer områderne.

Desværre findes der højrekræfter i EU, som eksempelvis Dansk Folkepartis europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt, som klapper i hænderne over Israels ødelæggelsespolitik.

»Man bør tage hatten af for, at den israelske hær forsvarer landet på den måde. Den israelske ledelse burde indstilles til Nobels Fredspris«, har han sagt til Information.

Det er rystende.

Det er på tide, at EU og Danmark gør en indsats for at sikre fred i området, og at der bliver oprettet en selvstændig palæstinensisk stat  på et levedygtigt grundlag ved siden den israelske stat.

Kommentarer

Hej Ulla

Det er meget kedeligt hvis gode projekter bliver ødelagt, men hvad dælen skal israelerne gøre? Overordnet set kan jeg simpelthen ikke se de har nogen videre fornuftige handlemuligheder i den eksisterende konflikt med de omgivende facistiske regimer.

At få en byggetilladelse hvorsomhelst i Israel tager i øvrigt mindst lige så lang tid i Israel som i Danmark - Og uden tilladelser, lokalplaner, byggelinjer og fanden og hans pumpestok (som vi også har herhjemme) er byggerier altså ulovlige; og er det ikke langt værre at en Palæstinenser står til dødsstraf hvis han sælger sit hus til en jøde?

Ah, ikke en Søren Espersen klon - det magter jeg næsten ikke.

Om Israel så var omringet af Imperiet og dødsstjerner, så giver det dem ingen ret til de forbryderiske handlinger de udøver mod det palæstinensiske folk.

Jeg stiller mig stærkt tvivlende overfor dødsstraffen ved salg af bolig. Ikke fordi jeg ikke tror på at PA eller Hamas i Gaza kunne finde på dette, men fordi jeg endnu ikke har hørt om at israelerne betalte for de huse de stjæler/besætter.

 

De kunne stoppe settlerkolonialismen og den etniske udrensning, ligesom de kunne begynde at afvikle det apartheidsystem de hen over årene har opbygget og derfor også gå igang med et opgør med zionistiske apartheid ideologi.

Ulovlig betyder, at de israelske bosættelser er FN-stridige og har ikke et hak med totalt ligegyldige byggetilladelser og lokalplaner at gøre - Gode bosættelser, gode besættelser. Det er der ikke noget der hedder. Israel har masser af handlemuligheder, nogle af dem er at stoppe de ulovlige bosættelser og krænkelserne af palæstinensernes menneskerettigheder.

Mikkel:

Facistiske regimer kan ikke overleve uden at give deres folk nogen at hade, men først og fremmest frygte, så de kan holde sig ved magten ved at love at beskytte dem. Undertrykkelsen af palæstinenserne er en gave til mange af Mellemøstens regimer og monarkier, og hvis israel smider nogle bomber over Iran, så skal præsterne nok kunne holde sig ved magten et årti eller to endnu. Krisen med Muhammedtegningerne var på samme måde en lille gevinst, så kom der ligesom lidt variation i hadet, og de kunne brænde dannebrog af istedet for det amerikanske og israelske flag.  

Og det tager sikkert lang tid at få lov at bygge en ny carport i Danmark, men kommunen sender ikke soldater om natten, der tæsker folk og sprænger deres huse i luften.

Og nu er det så Israel, der er skyld i, at de omliggende styres af facistiske diktaturer.

Naturligvis

Jonas! du kan selv være en Espersen-klon! Enøjet, forudindtaget og upragmatisk.

Israel er jo netop omgivet af dødsimperier og alle mulige andre grusomme og racistiske regimer. Jeg forstår guddødemig ikke hvordan venstrefløjsfolk på de fleste punkter har fat i den lange ende, men på netop Israelspørgsmålet stikker den bare mås helt fremt til fri afbenyttelse for Hizbollah, Hamas og de andre voldstossemilitser og regimer i arabien.

Forstå det nu: Israel er et demokrati. Der bor masser af arabere, kristne, bøsser, jøder, lesbiske, kommunister, ateister, journalister osv. . De har alle stemmeret, frihedsrettigheder, ligestilling og vælger selv deres regering. De er veluddannede (bedre end os), og diskuterer evig og altid hvad hulen de skal stille op med deres trælse situation i en fri presse, i parlamentet, ved domstolene og alle mulige andre steder.

Israel var mange år mere socialistisk som samfund end vi nogensinde har været i lilleputkolonihaveDanmark, hvor alt har været godt og trygt siden Dybbøl-Mølle. Mentalt har Israelerne nok opgivet at stole på araberne og satser istedet på pigtråd og mure. Det er trist, men forståeligt.

 

At der findes lande omkring Israel der har tvivlsomme forhold til demokrati, menneskerettigheder og fagforeninger, ændrer vel ikke på det faktum, at Israel er en zionistisk forbryderstat?

Ud over dit had til arabiske regimer, så ignorerer du at Palæstina er et demokrati. Muligvis et delt demokrati med en regering som er underkendt af vesten, men ikke desto mindre et demokrati, med alle de institutioner der hører med.

Og lad os rent hypotetisk sige, at du faktisk har ret, at Israel er demokratiets frontkæmper mod de reaktionære arabiske kræfter. Giver det dem så card blanche til at forgribe sig på Palæstina og dets indbyggere?

Israels bosættelser kan ikke reduceres til spørgsmål om byggetilladelser, og der kan ikke herske tvivl om, at f.eks en bosættelse som den midt i Al-Khalil ikke tjener andet formål end at være spydspids for den zionistiske ekspansionspolitik.

Har du været på Vestbreden eller i Gaza? Det tror jeg du ville have godt af.

@Mikkel Andersen

Din historieopfattelse giver jeg ikke meget for, når du kan påstå at der har været godt og trygt siden Dybbøl-Mølle. Du glemmer vist en besættelse, men det virker jo også som du ikke har noget mod at lande besætter andres lande. Men Danmark var altså besat i 1940-45.

Forsvaret af palæstinenserne har intet med de omkringliggende lande at gøre. Bosættelserne foregår i de palæstinensiske områder indefor Israels grænser - et Israel der er bevæbnet til tænderne med højteknologiske våben sponsoreret af USA. Selv oven på palæstinensiske del af Den Gamle By i Jerusalem bor der bosættere, der lever bag pigtråd bevogtet af vagter med maskinpistoler - De vil død og pine bo der, selv om det må være helt vildt utrygt, bare for at udavle og genere palæstinenserne.

Du siger også der er ligestilling i Israel - Gu er der ej! Palæstinenserne kan ikke engang regne med at komme på arbejde hver dag, når de skal gennem checkpoints med unge soldater, der på må og få beslutter om de må komme igennem. Der er oven i købet eksempler på at gravide i ambulance ikke engang kan komme igennem.

Jeg håber ikke det er din opfattelse af ligestilling. Der er måske ligestilling mellem kønnene på vestligt niveau i Israel, for den er nok ikke fuldkommen, men ikke mellem palæstinensere og israelere.

Ja, Israel er et demokrati for israelere, men ikke et demokrati for det folk de har undertvunget. Forskellen på de israelske og palæstinensiske terrorister er, at de israelske har soldateruniform på, ofrene er de samme tilfældige mennesker. De er en besættelsesmagt, langt værre end tyskerne nogensinde var det i Danmark.

 

Jonas: Jeg hader kun intolerance, racisme, fascisme, diktatorer, kvindeundertrykkelse, homofobi, uvidenhed etc. (det regner jeg egentlig med er et fælles udgangspunkt for begavet dialog). Anyway -  Den arabiske verdens had til Israel har ikke en fis at gøre med bosættelser (der kan være nok så usympatiske og provokerende) eller om grænsen går her eller der. De arabiske lande havde i mange år de berømte "three No's": No recognition, No negotioations, No peace. Israelerne tror ikke de arabiske regimer (herunder Fatah og Hamas) har ændret på den grundholdning. De fleste israelere vil hellere end gerne stoppe besættelsen af Vestbredden i morgen,...hvis bare det kunne give fred. Men håbet om fred med Hamas, Hizbollah og de andre militser er desværre kun for jubeloptimister der ikke selv har børn boende i området.

Men det ændrer ikke på, at Palæstina er et demokrati, og at du i dit første indlæg udtrykte forståelse for zionisternes behandling af den oprindelige befolkning.

Naturligvis kan du finde kritikpunkter af en lang række forhold i de arabiske lande, og Hizbollah og Hamas er ikke nogle sjove grupper at lege med, men det ændrer vel ikke på at Israel ikke har ret til at destruere palæstinensisk ejendom og liv?

Jeg håber du har ret i at der er demokrati i de palæstinesiske områder. Men jeg tvivler. Når Hamas smider fatahfolk ud fra hustagene, når journalister overfaldes, når kvinder undertrykkes, når der ikke udskrives nye valg og når den interne kritik eller selvransagelse er ikke-eksisterende er demokratiprognosen desværre dårlig.

..og min forståelse for "zionisternes behandling af den oprindelige befolkning" ligger på et lille sted hvis det kommer til ødelæggelsen af vand-brønde - men proportionerne og prioriteringen bør afspejle at Israel er, og altid har været i en svær situation, omgivet af een milliard fjendtlige arabere. En situation hvor man ikke kan undgå at lave fejl. Danmark laver også fejl i Afghanistan og Irak,....det gør os bare ikke til en ond, imperialistisk røverstat, men giver stof til debat, demokratisk eftertanke og forhåbentlig forbedringer af vores gøren og laden...ligeosm i Israel.  

Israel er det eneste land i regionen, som bare minder om et demokrati.

Jeg fatter ikke det i dele af venstrefløjen boende had til jøder. For slet ikke at tale om den desværre alt for velkendte fascination af diktaturstater.

Og mens jeg husker det: Vi skal snart i gang med forklaringerne på, hvorfor Vesten ikke skal gribe ind i Syrien, herunder at der ikke finder overgreb sted og at de overgreb, som så alligevel finder sted, i virkeligheden er udført af oprørerne, som i øvrigt slet ikke er oprørere, men marionetter indsat af Vesten og/eller Taleban.

Der er ikke noget latent jødehad på venstrefløjen. At støtter af Israel ikke kan sondre mellem jødedom og zionisme, gør ikke venstrefløjen til kryptonazister.

 

@Morten G   Kan vi ikke nok adskille begreberne 'israelere' og 'jøder' ? Først og fremmest er det temmelig usympatisk at tørre Israels ekspansionspolitik af på en religion som deles af folk over hele verden, og derudover er der som bekendt en række folk med jødisk bagrund (Blandt andre Ulla Jessing), der ikke mener, at disse handlinger sker i deres navn. 

I øvrigt mener jeg ikke, at fordømmelse af Israels overtrædelser af diverse konventioner er det samme som at blåstemple andre regimers problematiske adfærd. Mener du også at kritikere af Irak-krigen pr. definition er glødende Saddam-tilhængere?

Nej. De var tilhængere af ikke at føre krig.

Konsekvensen heraf havde så været, at Saddam stadig havde været ved magten.

Og hvad havde der så været i vejen med det, kan man spørge. Irak havde jo nok lignet mønsterstaten Syrien, som Vesten nu er ved at ødelægge.

"Mønsterstaten Syrien" ?

Jeg kommer muligvis for lidt ud. Men jeg har altså stadig til gode at møde en venstreorienteret, der ikke fordømmer voldelige regimer i Mellemøsten (Upåagtet hvilken religion, de måtte bekende sig til).

Derimod undrer det mig, at du ikke forholder dig til Ulla Jessings blog, men istedet lægger alle kræfter i at beskylde kritikkere af Israels ekspansionspolitik for fæle sympatier og alskens andet ondskab.

 

@Charlotte Lund: Her er det måske mig, som har været for meget ude. Som jeg erindrer debatten om Libyen, så blev det blandt andet gjort gældende, at Gadaffi havde skabt et godt samfund for Libyerne. Tilsvarende har været gjort gældende om Assad og Syrien.

Men jeg er nok enig med dig alligevel: Synspunkter af den kaliber kan ikke komme fra en venstreorienteret.

Og i forhold til at forholde sig til Ulla Jessings blog: Det var dét, jeg startede med. Så var der en, som kommenterede mit indlæg og det svarede jeg på. Se ovenfor.

Faktisk så er: Ikke at fordømme Israels adfærd og dets apartheidsystem, det samme som at blåstemple andre regimer i regionen... Ikke nok med det.. Det er at blåstemple etnisk udrensning.

Jep. Det er det, jeg siger. Israel og deres støtter er skyld i det generelle demokratiske underskud i regionen.

Ja, ja. naturligvis.

bla. bla. Nej de er en central del af det demokratiske underskud...

Igen. Jeg er enig. Som skyldig er man også en central del.

Spørgsmålet er, hvorledes regionen havde udviklet sig, hvis det ikke havde været for Israels eksistens. Der havde nok været demokrati og velstand over hele linjen.

Det er yderst beklageligt at danske og EU finansierede byggeprojekter får lov at blive destrueret i tavshed. Kun Israel har den særstatus at kunne bryde så mange konventioner, i blandt andet FN-regi - Så Søvndal og EU-formandskabet burde jo være ude og kritisere Israels handlemåde.

Søvndal er desværre ikke en hverken særlig markant eller modig udenrigsminister, men der i mod en rigtig kattepoteminister, der ikke vil træde nogen over tæerne. Se bare i forhold til kritikken af Tyrkiets massakre på 34 kurdiske civile - den udebliver, fordi det gode forhold til Tyrkiet åbenbart skal plejes uanset hvad. Det samme gælder Israel - kritik af Israel kommer hurtigt til at blive en indirekte kritik af deres evige protektor USA.

Desværre ser det ud til at sanktioner mod Israel er helt udelukket, fordi Obama-adminstration vil ligge hindringer i vejen for ikke at gå i klinch med den stærke zionistiske lobby i USA. Israel har verdensrekord i overtrædelser af FN-resolutioner med en tilsvarende verdensrekord i veto'er mod sanktioner i FN. Men det er selvfølgelig vigtig at blive ved med at gøre opmærksom på Israels overtrædelser af FN-resolutioner og krænkelser af menneskerettigheder.

Det gennemhuller selvfølgelig også Israels argument mod at det er for sikkerhedens skyld, når de nedriver boligkarréer i de palæstinensiske områder, som er deres standardargument. Skoler, hospitaler og vandrensningsanlæg er ikke ligefrem militære mål.

Bare rolig Morten B. ........Israelerne diskuterer konstant hvordan de skal tackle deres vanskelige situation. I aviser, på nettet, ved domstolene, i parlamentet, fredsorganisationer og alle mulige andre NGO-grupper diskuterer demokratiske og veluddannede isralere, med jødisk arabisk, drusisk og ateistisk baggrund hvordan man bedst kombinerer krav om sikkerhed, retfærdighed, rettigheder og alle de andre faktorer, der bør være i fokus.

I et israelsk perspektiv skal FN's resolutioner og bestemmelser ses i lyset af et flertal i FN af brutale diktaturer og rædsels-regimer der historisk altid har haft en anti-israelsk dagsorden ligegyldig hvad der er op og ned på en specifik sag. Derfor lytter man hellere til vennerne i USA og den øvrige demokratiske verden (herunder Danmark) end til fordømmelser og resolutioner orkestreret af FN-organer styret af f.eks. Saudi Arabien, Libyen og Iran .

Annonce