Annonce

21. april 2011 - 2:29

10 år siden i dag. Min første anholdelse

10 år som fjende af systemet

I anledning af at det i dag er præcis 10 år siden første gang jeg er blevet anholdt får i et copypaste fra min erindringsbog.

Bogen var et hyggeprojekt jeg skrev på for nogle år siden da jeg fik brug for at sætte mit liv lidt i perspektiv. Den bliver nok aldrig udgivet og jeg er for længst holdt op med at skrive på den. Når jeg læser den nu synes jeg den er alt for klynket og emotionel.

Men det er trods alt dumt at skrive noget hvis det aldrig bliver læst. Så her får i det. Fortællingen om min første store demonstration og min første anholdelse.


Første demonstration

Sverige havde EU-formandskabet hvilket betød at de skulle være værtsnation for diverse formelle og uformelle topmøder igennem hele året. Min ven Rina kunne fortælle mig en masse om hvorfor man skulle være imod EU. Landbrugsstøtten er den direkte årsag til at vi for eksempel spiser hvid sukker i den vestlige verden mens fattige bønner i Indien ikke kunne komme af med deres afgrøder selvom de laver det billigere og bedre for miljøet.

Så Rina og jeg tog til Malmø hvor EU’s finansministerrådsmøde blev afholdt. Det var meget oplagt at demonstrere imod dem. De var den kapitalistiske side af EU og hovedansvarlige for at EU holder den 3. verden i fattigdom.

Vi mødtes på hovedbanegården sammen med en masse andre danskere der skulle med. På vej i toget blev vi dog opmærksomme på at der sad nogle skumle fyre med øresnegle som kiggede meget åbenlyst på os og havde travlt med at snakke med deres jakker hele tiden. Det var mit første møde med de danske urobetjente der havde gjort svensk politi den tjeneste at tage med de danske demonstranter over sundet. Da vi stod af på Malmø banegård var perronen ryddet for almindelige mennesker og der var fyldt med kampklædte betjente der stod med deres skjolde nede på banesporene bare i tilfælde af at vi skulle finde på at løbe ud på dem og væk. Vi blev allesammen pillet til side og placeret i en politibus hvor vi skulle vente imens de stod og snakkede med de danske betjente om hvem vi var for nogen og tjekkede vores straffeattester. Så fik vi lov til at gå videre undtagen en punker der havde en kæde i sine bukser. Det var jo et slagvåben med lidt god svensk politivilje.

Da den første demonstration startede løb politiet ind og konfiskerede de store bannere folk havde fordi de kunne bruges som skjolde også. Stemningen blev pisket lidt op af alle betjente der løb rundt og rev bannere fra folk, men vi holdt os i ro alligevel og demonstrationen fik lov at starte.

Efter demonstrationen gik vi hen til de nogle svenskere der boede i kollektiv og lånte deres stue ud til danske demonstranter så vi havde et sted at sove. På vej rundt i byen blev vi passet op af politiet, kropsvisiteret og undersøgt 3 gange. Mine efterskolekammerater, Rina og jeg snakkede meget om hvordan i alverden politiet kunne betragte den flok hippier og demonstranter som en trussel.

Jeg var en pacifistisk hippie der var taget til Sverige for at demonstrere for fred, forståelse og en bedre verden mens politiet behandlede mig som en kriminel.

Malmö 21. april 2001.

Dagen efter var det den store demonstrationsdag. Over 2.000 demonstranter havde samlet sig på pladsen. Der var farvede flag, folk der gøglede og var klædt ud. Hver gang man gik 2 meter fik man en ny løbeseddel i hånden og blev opfordret til at støtte en eller andens brændende vigtige politiske sag. Alle mulige mennesker havde åbenbart et problem med EU. Der var miljøbevægelser, fagforeninger, venstrefløjspartier, almindelige unionsmodstandere og dem der interesserede mig mest; Anarkisterne. Det var dem med sort tøj. De autonome anarkister jeg havde læst så meget om i bøger og lært om på internettet. De virkede mystisk dragende. Med Cirkel-A på deres flag og råbte slagord om ingen ledere og den slags. Præcis de idéer jeg selv gik og tumlede med alene på Falster. Jeg fandt et par danskere og begyndte at stille dem spørgsmål om hvordan han syntes et anarkistisk samfund skulle se ud og om han kendte til nogen anarkister på Falster alt imens demonstrationen begyndte at bevæge sig. Rina smuttede ned til nogle andre venner fra Folkebevægelsen mod EU Ungdom.

Pludselig rykker kampklædt politi ind foran og bagved vores del af demonstrationen. Hurtigt er vi afskåret fra resten af demonstrattionen. Nogen forklarer at der vist nok er blevet kastet med nogle æg lidt længere tilbage i demonstrationen. Jeg forstår ikke hvorfor de splitter demonstrationen ad og isolerer 2-300 mennesker fra resten. Folk er synligt bange for de kampklædte betjente der står med deres hjælme og skjolde. Der kommer flere og flere af dem og vi trækker os sammen i en stor klump. Som en panikken fåreflok bliver vi drevet sammen af de kampklædte betjente der brøler ordrer til os og skubber med deres skjolde når nogen ikke følger dem hurtigt nok.. Pludselig kommer en helikopter svævende meget lavt over vores hovdeder. Larmen er øredøvende og det forstærker indtrykket af at være med i en krigsfilm. Helikopteren har nogle store højtalere under sig der begynder at skratte. En stemme brøler noget i højtalerne på svensk jeg ikke forstår, de andre svenskere virker meget oprørte over det. En dansker i nærheden forhører sig hos en svensker.

“De siger vi alle sammen er anholdt” forklarer han med vantro i stemmen.

Nogle specielle politisoldater rykker ind. De har lettere udstyr og større knipler end de andre. De almindelige betjentes skjoldmur går op og lukker dem ind i flokken. Der begynder de at rive og flå demonstranterne ud af flokken og anholde dem lidt ad gangen. De er meget voldsomme og enhver der stritter imod, råber eller snubler bliver straks slået hård med stavene. Anholdelsespatruljerne har alle sammen gaffatape over deres tjenestenumre som om nogen kunne tro deres uniformer på mystisk vis allesammen skulle lappes lige der.

Nogle holder fast i hinanden når de rykker ind og river folk ud. Andre prøver at sætte sig ned, men det gør ikke den store forskel. De bliver slået alligevel fordi de er mere besværlige at få ud. I en time står vi og ser på og holder fast i hinanden mens de gang på gang rykker ind og river folk ud til brutale anholdelser. Flokken af os bliver mindre og mindre og politiet bliver mere og mere voldeligt fordi de bliver frustrerede over den passive modstand og fordi vi bliver vredere og vredere på dem. Folk kalder dem grimme ting, råber pansersvin og fascister efter dem. Pludselig ser jeg en af mine kammerater fra efterskolen blive anholdt og slået over ryggen og væltet ned på asfalten. Jeg er pludselig meget mere vred end bange. Jeg hæver hænderne højt over hovedet mens jeg går imod skjoldmuren og råber ad dem. ”Hvad fanden har i gang i? Hvordan kan i leve med jer selv? Forbande svin!”

Jeg har ikke opdaget at anholdelsespatruljen er rykket ind bag mig. Hurtigt bliver jeg fældet over en politimands ben. To af dem tager fat i mit lange hippiehår og trækker mig hen ad asfalten i det. Jeg bliver vendt om på maven. En betjent griber fat i mine ben, en anden planter sit knæ solidt i ryggen på mig imens den sidste der stadig har fat i mit hår slår mit hoved ned i asfaldten et par gange. Så tager han sit hjælm på helt tæt på mit hoved og spørger på svensk “Var det det værd?”.

Jeg prøver at svare men når jeg åbner munden maser han igen mit ansigt ned i asfaldten. Det giver en kvalmende lyd når jeg mærker mine tænder skrabe imod asfaldten. Mine hænder puttes i strips bag min ryg og jeg løftes derefter op i dem og bliver ført ind i en politibus fyldt med andre demonstranter. Der er tårer i mine øjne. Jeg ved jeg har fået rigtig tæv for første gang i mit liv men jeg kan ikke mærke at det gør ondt nogen steder. Med tungen konstaterer jeg at mine tænder ikke har taget alvorlig skade af deres kontakt med asfalten. Min krop er dirrende af adrenalin, frygt og afmagt. Jeg græder. Ikke fordi det gør ondt men af afmagt over at sidde hjælpeløs i håndjern i en bus imens politiet kan fortsætte med at tæve folk ude på vejen.

På midtergangen i bussen kommer en betjent og spørger om jeg er ok. Jeg vender mit hoved væk i vrede. Jeg har fanme ikke brug for de svin. Hvis de er interesserede i mit helbred kan de lade være med at tæve mig i første omgang. Jeg sidder og kigger ud af bussen på endnu en voldsom anholdelse. Så kigger jeg tilbage på betjenten i midtergangen. Pludselig ser jeg i hans øjne at han væmmes over det han ser udenfor bussen. Han er altså menneske et eller andet sted alligevel. De er mennesker. De lader bare nogen gange som om de ikke er det. Så husker jeg ikke-volden. Det jeg tror skal redde verden. At had kun avler had og i sidste ende fører til selvdestruktion. Det er ikke betjentene jeg hader. Det er det arbejde arbedje de udfører og det der gør at de fravælger deres samvittighed og menneskelighed. Mit had til politimænd som de mennesker de er varer kun fem minutter af hele mit liv. Fra da jeg blev anholdt til jeg sad i bussen og konstaterede at de stadig var mennesker.

Vi bliver kørt til en politistation, tjekket, fotograferet og sluppet løs uden sigtelser. Politiet håbede måske om at vi har lært det ikke er det værd.

Efterspil

260 demonstranter blev anholdt. Mange af dem kom til skade, brækkede, forstuvede lemmer, men de fleste havde bare ondt efter politigrebene. Den slags der gør ondt uden at efterlade sig synlige mærker. Jeg havde hudafskrabninger i hele den ene side af ansigtet, ondt i næsen, armene og ryggen. Rina ringede et par dage senere og sagde at folkebevægelsen mod EU skulle bruge mit ansigt til et TV interview. Jeg stillede op og fortalte min historie. Den kom ud til mange mennesker men gjorde ikke den store forskel.

6 af de anholdte demonstranter blev senere sigtet og idømt bøde for at stritte imod anholdelse. En forbrydelse udløst af politiets uretmæssige anholdelser i første omgang. Der blev rejst en klagesag imod en enkelt betjent og den leder der havde beodret masseanholdelsen. Alle poltifolk blev frifundet. Til gengæld blev fire danske uro-bejtente senere på året degraderet for at udføre politiarbejde uden for landets grænser. De havde overset en gammel spionagelov der forbød dem at tage til Sverige i arbejdstiden. 4 blev degraderet, men jeg talte mindst 12 af dem i toget.

Jeg var taget derover som en glad hippie der skulle overbevise EU’s finansleder om at de skulle være fredelige, gode og behandle de fattige ordentligt. Da jeg tog derfra var jeg overbevist om politiet blev brugt til at skræmme folk fra at demonstrere. Jeg behøvede ikke længere at læse bøger om fascismen eller frihedskæmperne. Når politet kunne være voldelige imod fredelige demonstranter og slippe afsted med det. Når deres magt kan bruges politisk til at stilne kritiske røster var det ikke længere et demokrati jeg levede i, men en politistat. Jeg var en frihedskæmper i et fascistisk styre. Kampen var i gang.


Rina blev ved med at være EU modstander. Tjek hendes blog her: http://modkraft.dk/blogs/rina-ronja...

Selv blev jeg ved med at blive anholdt. Jeg holdt til gengæld hurtigt op med at være pacifist. Men det er en helt anden historie...

Kommentarer

Ja, svensk polis har altid været gode til at rekruttere militanter til venstrefløjen, og det det samme gælder nok for den danske. Med få ændringer på årtal, steder og tæsk på kunne ovenstående være min historie..

Ja, uha hvor var I fredelige i 2001 http://www.youtube.com/watch?v=yPjM...

@Provokatør: For det første henviser dit link til Gøteborg, som er en helt anden historie end Eriks fra Malmø.

For det andet afkræfter du ikke just Eriks pointe om fascisme, når du mener, at det er okay at bruge politiet til at straffe folk, der deltager i samme demonstration som folk, der bruger kasteskyts mod politiet.

Det er jo nøjagtig samme "retsopfattelse", som vi ser udspille sig i Syrien, Bahrain og Libyen - det er alene graden af voldsanvendelse, der er forskel på.

@ Qohælæth : Imponerende, at du vil sammenligne det at smadre McDonalds-restauranter, banker og almindelig hærgen med et opgør mod socialistiske ledere i Syrien, Bahrain og Libyen (ja de har alle sammen socialister i spidsen). Man kunne jo stille det simple spørgsmål til Erik Storrud : Har du været med til at betale for at bankerne og McDonalds kunne få nye facader efter dine meddemonstranters hærgen, eller var du bare ligeglad?

@Provokatør: "Man kunne jo stille det simple spørgsmål til Erik Storrud : Har du været med til at betale for at bankerne og McDonalds kunne få nye facader efter dine meddemonstranters hærgen, eller var du bare ligeglad?"

Du gik glip af pointen, kan jeg se. Hvorfor mener du, at Erik skal betale for, hvad nogle andre demonstranter foretog sig i en anden by på et andet tidspunkt? Selv hvis han havde været til stede til den pågældende demonstration, giver det ifølge normale borgerlige retssikkerhedsprincipper ikke mening at kræve, at han skal bøde for andres gerninger. Det er når du villigt bryder med disse principper for at få ram på dine politiske modstandere, at du gør dig til ideologisk fælle med fascister.

@provokatør: du er klar over at bahrain er et monarki ikke??, og altså på ingen måde kan siges at have en socialist i spidsen. samtidig er det altså lidt svært at betegne folk som har haft magten i over 30 år i lande med kapitalisme som socialister blot fordi deres partiprogram siger det

@ P : Jeg undskylder mange, mange gange :-). Bahrain er som du rigtigt skriver et monarki, men det ændrer ikke på at alle de andre diktaturer der er faldet rundt omkring i Afrika og Mellemøsten var ledet af socialister. Mubarak var anerkendt som socialdemokrat af de internationale socialdemokrater, og det samme var Ben Ali i Tunesien. Så det er altså ikke kun deres partiprogram der siger de er/var socialister, men de internationale socialdemokrater. @ Qohælæth : "Selv hvis han havde været til stede til den pågældende demonstration, giver det ifølge normale borgerlige retssikkerhedsprincipper ikke mening at kræve, at han skal bøde for andres gerninger". Interessant at du ikke mener, at man skal tage ansvar i forbindelse med de demonstrationer man deltager i. Men lad nu det ligge, for det interessante er at det mere end skinner igennem at du gerne vil være med til festen, men ikke betale for den. Minder mig om Fair Løsning ;-).

@Provokatør: "Interessant at du ikke mener, at man skal tage ansvar i forbindelse med de demonstrationer man deltager i."

Stråmand. Det har jeg ikke skrevet. Jeg har dermed påpeget, at dine indlæg tilsyneladende agiterer for en fascistisk retsordning med kollektiv skyld, hvor én person kan straffes for, hvad andre foretager sig, og dette har du trods flere muligheder ikke afvist. Det siger lidt om, hvor din kritik af Eriks indlæg kommer fra ...

Qohælæth : "Jeg har dermed påpeget, at dine indlæg tilsyneladende agiterer for en fascistisk retsordning med kollektiv skyld, hvor én person kan straffes for, hvad andre foretager sig". Lyder nærmere som det kommunistiske Nordkorea ;-). Jeg påpegede alene det underholdende, at Erik fortalte om de utroligt fredelige mennesker der demonstrerede i Göteborg. Hvordan så fredelige mennesker kan smadre butikker, banker og restauranter og det kræver en stor politistyrke at fjerne dette gadens parlament, det er ret interessant. Specielt fordi ingen af dem nogensinde kunne drømme om at betale for de skader de havde påført andres ejendom, eller et sekund overveje at hjælpe til med at rydde op.

Slet dog indlægene fra den idiotiske provokatør - som ikke ønsker debat men bare er en TROLL

Provokatør: Hvor i Eriks indlæg påstår han at de mennesker der demonstrerede i Göteborg 2001var "utroligt fredelige"? Det meste af Erikes indlæg drejers sig altså om det politiangreb på en demonstration i Malmö i foråret 2001, der gav rigtig mange autonome en revanschlyst op til selve topmødet i Göteborg. Du skulle måske prøve at læse det en gang til?

Og siger det ikke sig selvt at hvis man synes det er legitimt at smadre en McDonalds restaurant, så er man heller ikke interesseret i at betale for skaderne eller rydde op efter dem? Pointen med den slags hærværk er nemlig tit at påføre målene økonomisk skade...

Det fører mig til næste point - at smadre en bygning er ikke vold, men netop hærværk. Vold, det er det når man skader mennesker. Med det ikke sagt at der ikke blev udøvet fysisk kraft og vold imod politiet under topmødet i Göteborg, men med tanke på det vold som politiet selve udøvede imod demonstranterne, hærværkende som voldelige som fredelige, fremstår det vold de selve blev udsatte for ærligt talt som ret minimalt, på grænsen til pacifistisk.

SLUT fra Krigsforbryderdomstolstrolden. Jeg gider ikke diskutere med den trold. Hans forrige indlæg bliver stående fordi kloge folk har svaret på dem, men nye ting bliver slettet fra nu af hvis de indeholder påstande så virkelighedsfjerne at vi ikke bør spilde tid på dem.

@ Provokatør: Hvem er ’folket’ (demos)? Demonstranter, restauratører, bankdirektører?

@En besøgende: Hvis han svarer bliver det slettet. Lad være med at diskutere mere med en fyr der kun er ude på at provokere og tydeligvis ikke bor på den samme planet som os.

>Troll: I dit/dine indlæg har du kun fokus på demonstranter der smadrer ruder og laver andet ballade. Hvad med de enkelte folk i politikorpset der gik amok på selv de mest fredelige tilstedeværende...?

Forøvrigt så har Erik som alle os andre været med til at betale skat til at de firmaer du nævner, har kunnet have deres formuer i kæmpe skattely i årtier!

shit du laver for lidt hvis du kan huske hvornår du første gang blev anholdt

Det her indlæg er komplet ligegyldigt i forhold til debatten.

Det her indlæg handler blot om hvad en troll er og hvor ordet stammer fra. Der er sket en misforståelse og en direkte oversættelse af hvad troll/trolling er. På dansk ligger det lige til højre benet at en troll er en trold. Men hel så let kan den ikke sluttes.

Trolling startede som et udsagnsord nemlig to troll eller mere kendt trolling. Derefter er det blivet til et navneord, altså en der troller må blive en troll. Hvis man tænker sig lidt om så har trolde heller ikke rigtig nogen referencer til hvordan man får folk på internettet til at blive sure/irriteret/bruge tid og energi på ens udtalelser (u mad). Ordet trolling stammer fra en bestemt fisketeknik, det er lidt kringlet at forklare, men det foregår sådan; man spænder en masse fiskestange bag en båd og venter derefter til at fiskene hopper på madingen. Hvis man vender det på hovedet kan man sige at fiskene bliver trollet/trolled fordi de bruger energi på at opsnappe madingen mens båden er i drift.

Dagens oplysning. Sorry for spam/ligegyldig info på denne ellers relevante debat.

Du kan selv prøve at google trolling og se en masse fisker både der troller, i den oprindelig forstand.

Efter nytårs aften 2000-2001 går jeg hjem til Bjælkes Allé nogle hunderede meter fra Jagtvej 69. Autonome har smadret McDonnalds lige efter Dronning Louises Bro. De har smadret inventaret og hevet det ud på gaden hvor de har sat ild til det (McD på Jagtvej/Nørrebrogade har skudsikre ruder og er uskadt). Nogle politifolk holder vagt, da de er for sent til selve begivenheden. "Autonome røvhuller" griner fra sidelinjen.

Siden har den selvstændige McD franchisetager lukket sin butik og fyret sine ansatte - mission accoplished for venstrefløjen.

1. januar 2001 går jeg i Ungdomshuset for at høre ’hvad fanden meningen er’. Jeg taler med nogle hjemløse, der ikke selv opfatter sig som ’autonome’ men apolitiske (de synes det er akademisk/for klogt) og henviser mig i stedet til Kafa X (Cafa X/Blågaardsgad/Griffenfeldtsgade?). Flinke fyre, der åbenbart ikke skulle dømmes på deres hanekam, brændemærker og piercinger.

2-3. januar 2001 går jeg på Kafa X og taler med en bartender, der mener at politifolk generelt er facister og at det - grundlæggende - er ok at smadre multinationale selskaber så som banker og supermarkeder. Det er også ok at stjæle fra dem eller han vil i hvert fald ikke tage afstand fra det.

Modkraft brugernes hykleriske holdning er, at man ikke kan blande sig i andre venstrefløjsaktivisters aktionsformer. Derfor er det illoyalt at kritisere kammeraternes aktionsformer. DERFOR opponerer I ikke mod eufemismer for vold under parolen ’anti-dit ’og ’anti-dat’. Jeg har despekt for jer intellektuelle veluddannede, der giver fripas og alibi for egoister, som meler egen kage, men kæmper for en dagsorden du kujonagtigt tilslutter dig. Du ved bedre, men så længe deres gerninger gavner din sag, er det accepteret.

Politiet skal til enhver tid opføre sig professionelt og ikke lave civile straffeaktioner/overgreb mod demonstranter, ellers skal de fjernes. Hvad husker man fra Götteborg? Nyttede det noget som helst (udover intent) eller bekræftede de bare almindeilge borgere i deres holdning?

Man må gerne blande sig i andres aktionsformer. Det gør jeg hele tiden. Ikke altid på den rigtige måde hvorfor jeg godt kan blive lidt upopulær.

Men jeg vil hjertensgerne forklare dig hvorfor det som regel er helt okaj at smadre en tom McDonalds restaurant. Det handler om at kapitalismen som system har designet en multinational enhed hvis eneste formål er at sikre profitten til de få på bekostning af de mange. At ødelægge mennesketomme butikker gør sandsynligvis verden til et bedre sted da det lukker McDonalds mulighed for at sælge deres produkter skabt ved underbetalt arbejdskraft i den 3. verden. Danske arbejdere får stort set altid bedre vilkår hvis de arbejder tæt på dem der skal tjene penge på dem i stedet for at arbejde i store kæder der stadig bliver mere og mere hensynsløse og umenneskelige. Se for eksempel hvordan netto-ekspedienter ikke længere må rette deres regnefejl uden en masternøgle fra den ’øverste’ salgsassistent. På den måde er mange store selskaber skaber kæder mellem folk der udøver stadig større umenneskelighed og udbytning. De lænker internationale finsansstrukturer består af smadrer ikke sig selv og det er naivt at tro det kan gøres uden et eller andet stærkt symbolsk opgør.

Derfor er det ikke en personrettet forbrydelse at smadre en tom butik. Der vil stadig være restauranter og arbejde til folk selvom en butik bliver smadret. Derfor synes jeg ikke folk der tænker sig lidt om og er system- eller klassebevidste burde have et problem med at smadre ejendom der ret beset ikke tilhører enkelte mennesker men en international umenneskelig struktur. Jeg kan læse du også er bekendt med McDonalds forpagter-system af franchiset. Det er jo McDonalds måde at sikre sig mod angreb ved at sørge for at det altid er de mindre chefer der tager skade når forretningen går dårligt. Det er i længden ikke bedre at forpagte en McDonalds-restaurant end det er for en børnearbejder at droppe sin skolegang for at tjene hurtige penge.

Jeg kan ikke lide brandstiftelser eller hærværk på åbne butikker da de kan skremme folk. Vi kan selvfølgelig også diskutere om aktionerne skal finde sted i forbindelse med EU-topmøder der jo nok er strategisk burde bruges til at oplyse verden om de her forbindelser i stedet for at drukne i optøjer. Vi kan også snakke om hvor vidt man bør lave aktioner som folk ikke forstår.

Men du får svært ved at overbevise mig om at det er forkert at sabotere de kæder der holder mennesker fanget i undertrykkelse.

"Selv blev jeg ved med at blive anholdt. Jeg holdt til gengæld hurtigt op med at være pacifist. Men det er en helt anden historie..."

Erik vil så gerne fortælle os, at Malmö ledte ham til at indse 'den rigtige vej' - at han blev en af de 'rigtige', seje radikale, der ikke er bange for at anvende militans og involvere sin egen krop i kampen.

->  hvad Erik glemmer at fortælle er, hvordan han to måneder efter var stor i slaget (læs: kæften) op til Göteborg - hvorefter han stak halen mellem benene og lod os andre i stikken ved Hvitfeldtska. Jeg håber han har læst op på 'solidaritet' sidenhen; men det virker stadig som om han hovedsagelig har det i munden...

Trolling startede som et udsagnsord nemlig to troll eller mere kendt trolling. Derefter er det blivet til et navneord, altså en der troller må blive en troll 192.168.1.1 192.168.1.1 192.168.1.1 192.168.1.1

Annonce